ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Образовни и научни систем унапређујемо да одговори на изазове одрживог развоја

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је да Србија има и унапређује образовни и научни систем и повезује их са привредом како би одговорили на изазове одрживог развоја.

Спремни смо да допринесемо решењима кључним за економску, социјалну и еколошку будућност човечанства и будемо део акције УН“, поручила је државна секретарка на Светској конференцији о основним наукама и одрживом развоју.

Дукић Мијатовић је објаснила да Србија уређује систем тако да он буде подстицајан за научну заједницу, као и да се значајна финансијска средства усмеравају на подршку научним истраживањима.

Државна секретарка је рекла да је у периоду 2015-2019. године ниво инвестиција повећан за 35,8%, док два наша фонда пружају снажну финансијску подршку научним истраживањиима и иновацијама.

На пример, Фонд за науку је финансирао 282 пројекта и 1737 научника са буџетом од 44 милиона евра, а Иновациони фонд је финансирао 1439 пројеката са буџетом од 54 милиона евра“, истакла је Маријана Дукић Мијатовић.

Поред реформе система финансирања науке, Министарство је учинило много на подмлађивању српске научне заједнице укључивањем 1.951 младог истраживача у рад научноистраживачких организација путем првих пет јавних позива.

Напредак није могућ без приступа научним сазнањима и могућностима која она пружају, није могућ без сарадње између држава, научника, иноватора и привредника. Зато Србија и јесте део европских пројеката Хоризонт 2020, ИПА фондова, SAIGE-а, али и значајних међународних истраживања у центрима попут ЦЕРН-а и Дубна”, рекла је она.

Светску конференцију о основним наукама и одрживом развоју организовали су Српска академија науке и уметности и Министарство просвете, науке и технолошког развоја у оквиру 2022. – Међународне године основних наука за одрживи развој. Четвородневна конференција окупља више од 60 научника из целог света који ће разматрати питања од значаја за основне науке за одрживи развој, напредна основна истраживања у математици, физици, хемији и биологији и везу између основних и других наука. Поред тога, биће речи о иновацијама, инжењерству, енергетским технологијама, деловању на климу и заштиту околине, те о доприносима које основне науке пружају медицини, здрављу, образовању и осигурању воде и хране.

Током четири дана трајања Конференције биће одржано 19 сесија са 68 излагања.

 

Loading