ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић отворила међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић отворила је данас у Новом Саду међународни научни скуп „IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe 2022“ и истакла да је наука кључна за развој друштва, економије и цивилизације уопште, као и да је њена улога још значајнија када су у питању глобални изазови и проблеми за које треба предложити решења.

Дукић Мијатовић је истакла да задњих десетак година Србија, свесна улоге науке, тежи да научни систем учини подстицајним за научнике и научна истраживања, да подстакне изврсност научних резултата, али и да повеже науку и привреду ради стварања нових производа базираних на научним и иновативним решењима.

Она је навела да држава успоставља институционални начин финансирања, годишње издваја близу 900 милиона динара за посебне програме стипендирања младих и надарених научника за научноистраживачки рад, формирају се нови институти и мрежа научно-технолошких паркова, а научна истраживања финансирају из посебних фондова – Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност.

Државна секретарка је подсетила да се Србија, према извештају Европске комисије о оцени иновација за 2022. годину,  убрзано приближава стандардима Европске уније и у овом домену.

Нама ова оцена говори да смо на добром путу и да је овај резултат последица реформи које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и повећаног улагања у научноистраживачку и иновациону инфраструктуру“, оценила је Дукић Мијатовић.

Loading