ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Педагошки факултет у Сомбору негује дугу просветитељску традицију

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић честитала је Педагошком факултету у Сомбору Дан факултета и оценила да је реч о установи која негује дугу просветитељску традицију и традицију образовања учитеља.

„Да је реч о установи изузетне традиције говори и чињеница да овај факултет баштини традицију „Норме“ – прве учитељске школе из 1778. године чији је оснивач био Аврам Мразовић, Препарандије, а потом Учитељске школе и Педагошке академије. Данашњи назив Педагошки факултет носи од 2006. године“, истакла је Дукић Мијатовић.

Додала је да данас овај факултет представља пример добро организоване савремене образовне установе са иновираним и акредитованим студијским програмима прилагођеним потребама студента.

„Драго што улажете сталне напоре у унапређење образовања, као и у иновирање наставног процеса. То је посебно значајно, јер смо сви свесни колика је улога учитеља и васпитача у образовању и васпитању деце у раном узрасту, али и у процесу одрастања и изградњи њихових система вредности“, рекла је Дукић Мијатовић.

Како је истакла, Министарство је изузетно поносно на дугогодишњу и плодоносну сарадњу са овим факултетом, на коме се образују учитељи, васпитачи и библиотекари.

„Ова високошколска установа, такође,  може с поносом да истакне и свој научноистраживачки рад, међународну сарадњу и размену студената с факултетима и студентима из Швајцарске, Норвешке, Мађарске, Румуније, Хрватске и Македоније и ради по узору на европски систем универзитетског образовања, организујући међународне конференције и учествујући у бројним међународним пројектима“, додала је она.

Loading