ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Позиција наших научника на Стенфорд листи има вишестук значај

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић присуствовала је свечаном пријему за истраживаче са Универзитета у Новом Саду, чија су имена уврштена у нови преглед два одсто најцитиранијих у свету који објављује Универзитет Стенфорд (Стенфорд листа).

Дукић Мијатовић је на свечаности, коју је организовао Ректорат Универзитета у Новом Саду истакла да је овакав успех наших научника од вишеструког значаја.

„Наши професори нас мапирају у свету науке и захваљујући томе можемо да се повезујемо у пројектне тимове, конкуришемо на највећим светским позивима и појачамо сарадњу са привредом, јер сви научни пројекти на крају заврше са неким иновативним производом који је неопходан“, изјавила је државна секретарка.

Она је додала да је овај успех значајан и са аспекта државе, јер показује колико се улаже у универзитете и научнике.
Покрајинска влада је саопштила да је на најновијој верзији листе, ажуриране у октобру ове године, своје место међу најцитиранијим светским истраживачима нашло 14 професора са Универзитета у Новом Саду међу којима су Вељко Јовановић са Филозофског факултета, Сергеј Остојић са Факултета спорта и физичког васпитања, Ивана Kовачић, Теодор Атанацковић и Ливија Цветићанин са Факултета техничких наука, Драган Ламбић са Педагошког факултета, Биљана Шкрбић са Технолошког факултета.

На листи се налазе и Неда Мимица Дукић, Душан Јаковетић, Стеван Армаковић и Анте Вујић, са Природно-математичког факултета, Момир Миков и Јован Ловренски са Медицинског факултета, као и Биљана Божин, такође са Медицинског факултета, која је преминула 2022. године.

Loading