ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Важно је да охрабримо и подстакнемо младе на физичку активност

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић отворила је Међународну научне конференције „Вежбање и квалитет живота“ и том приликом истакла да је важно да охрабримо и подстакнемо децу и младе на физичку активност и бављење спортом.

У нашем образовно-васпитном систему истакнут је значај физичког и здравственог васпитања. Стратегија развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, школски спорт издвојила је као један од приоритета“, изјавила је   Државна секретарка Дукић Мијатовић. Она је објаснила да се  концепт физичког и здравственог васпитања у школама не заснива се само на физичком као обавезном предмету, већ на јединству часовних, ванчасовних и ваншколских активности, и подсетила на пројекте попут “Свако дете има право да одраста здраво” и „Промоција олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност”, које Министарство просвете реализује са другим институцијама у циљу подстицања здравих животних стилова код младих.

Државна секретарка је истакла да је Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду током 50 година постојања постао стуб развоја спорта и физичког васпитања у Србији.

Кроз ову високошколску установу прошле су многе генерације студената, који су са својим професорима дали велики допринос ономе што сада представљате. Створили сте квалитетну високошколску установу, пратили потребе студената и нудите образовне програме који су усклађени са потребама савременог времена“, рекла је Дукић Мијатовић.

Међународну научну конференцију „Вежбање и квалитет живота“ већ 15 година успешно организује Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду. Ове године, на научној конференцији учествује преко 40 земаља и институција из иностранства, специјализованих у областима истраживања здравља, спорта, рекреације и образовања.

 

Loading