ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Велика вест за науку

Формирање заједничке кинеско-српске лабораторије је веома важна вест за нашу науку и за унапређење сарадње две земље у науци и истраживању, рекла је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Формирање лабораторије, како је рекла, у складу је са већ постојећом дугогодишњом сарадњом Института за билошка истраживања „Синиша Станковић“ са Шангајским институтом Materia Medica.

Она је додала да ће лабораторију предводити представници Кине и Србије.

У свету већ има 50 оваквих лабораторија, али ово је прва оваква у Србији и једина у региону, за нас је подстрек за даљу сарадњу, као и за нашу науку и привреду“, рекла је она.

Објаснила је да ће се у тој лабораторији истраживати лековита биља, микроорганизми, али и иновативни лекови.

Видећемо и како ће се такви лекови производити и трудићемо се и да на тај начин увежемо науку и привреду“, рекла је Дукић Мијатовић.

Истакла је да је Кина важан партнер Србији у области науке и много тога можемо од њих да научимо, због тога ћемо размењивати знање и технологије.

Kонцепт оснивања заједничке лабораторије обједињује истраживачке капацитете за развој примене природних производа у различитим сферама, пре свега у проналажењу нових лекова и медицинских производа који су засновани на природним ресурсима, уз очување биолошке разноврсности и обезбеђење одрживог развоја.

Loading