ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Два нова програма Фонда за науку за финансирање истраживања

Државна секретарка проф. Др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је циљ државе да обезбеди изврсност научних резултата и истраживања за даљи развој друштва, повезивање науке и привреде и развој,  али и јачање професионалних капацитета научно-истраживачких установа и стварање нових пројектних тимова.Она је, на представљању два нова програма Фонда за науку, „Зелени програм сарадње науке и привреде“ и Програм „ПРИЗМА“,  рекла да ће кроз два нова програма држава финаснирати са 28.500.000 евра истраживања из области заштите животне средине, јавног здравља, пољопривреде и производње хране, вештачке интелигенције, друштвених и хуманистичких наука.
„Зелени програм сарадње науке и привреде“ – финансирамо у потпуности из буџета Србије са 3.500.000 евра, док смо за Програм „ПРИЗМА“ удружили снаге и средства са Европском унијом и заједно обезбедили 25 милиона евра, од чега је 10 милиона евра домаћих средстава, а 15 милиона евра представљају подршку Европске уније из ИПА програма“, објаснила је Дукић Мијатовић.
Она је изразила уверење да наука може дати одговоре и решења за изазове који су, не само пред Србијом, него и пред човечанством и истакла да из тог разлога Влада Србије настоји да научно-истраживачки систем ојача, ствари добре услове за научни рад и научне резултате који ће, попут открића Тесле и Пупина, донети свету бољитак.
Кроз Фонд за науку, као и кроз друге институције, Република Србија обезбеђује квалитет и изврсност истраживачког рада наших научника, и у домаћим и у европским и светским оквирима, помажући им да достигну највише међународне стандарде. Влада Републике Србије је у последњих неколико година уложила 60 милиона евра у научну инфраструктуру. Поред институционалног финансирања којим се обезбеђује континуирани рад научника у Србији, држава је издвојила средства за изградњу научно-технолошких паркова, изградњу нових зграда факултета, модернизацију лабораторија и истраживачки рад младих научника.“
Др Милица Ђурић Јовичић, в.д. директора Фонда за науку Републике Србије је истакла да је Фонд за науку млада институција, која постоји нешто више од три године и да је за то време отворено 8 програма кроз који се финансирају пројекти наших научника.
Фонд за науку ће кроз нове програме, за које је издвојено 28,5 милиона евра, обезбедити средства научницима да померају границе сазнања и развијају нова решења. Средства су намењена за улагање у рад истраживача, опрему и потрошни материјал, међународну сарадњу, објављивање и промоцију резултата, као и друге активности које су неопходне за развој науке и истраживања. Јавни позиви за ове програме трајаће до средине септембра, а на њих могу да конкуришу све акредитоване научноистраживачке организације”.
Емануеле Жофре, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, истакао је да улагање у науку и истраживање у Србији не представља трошак, већ инвестицију, од које ће корист имати не само научна заједница, већ и цело друштво, како на националном, тако и на европском нивоу.Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији, нагласио је да је циљ улагања у науку остваривање резултата који ће имати практичну примену у побољшавању квалитета живота свих грађана, и да наука има веома значајну улогу у испуњењу једног од стратешких циљева Србије – зеленој привреди.
Loading