ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Два тима из Србије отпутовала су данас у Шангај на Светско такмичење у едукативној роботици (WЕР)

Ово је други пут да Србија шаље своје представнике на ово престижно такмичење, а ове године 15. и 16. децембра у Кини представљаће је екипе ОШ “Владислав Рибникар“ из Београда и „Политехнике – школе за нове технологије“.

 Тимове чине по 3 ученика, који на такмичење одлазе у пратњи својих наставника, односно ментора, а на коме ће имати прилику да покажу своја знања у програмирању и кодирању на платформи Криптон 4 и 7 произвођача Абилиx.

 Тема овогодишњег такмичења је Информационо доба, а ученици ће као задатке имати да испрограмирају робота који ће својим кретањем решити проблем похрањивања података на сервер, рециклаже електронског отпада, онлајн куповине, покретања навигације, покретања конвергенције система.

 Ученици ће на овај начин имати прилику да покажу своје умеће да робота кодирају и програмирају да изврши прецизне радње помоћу којих ће решити задате проблеме.

 На такмичењу у Шангају надметаће се више од 15.000 учесника из 50 земаља, док је на квалификацијама за WЕР учествовало више од 500.000 такмичара.

 На квалификацијама у Србији које су одржане у априлу у оквиру програма Битка за знање који спроводи Фонд Б92, учествовало је 17 школа, међу којима су се ОШ “Владислав Рибникар“ и „Политехника – школа за нове технологије“ показале као најбоље у категорији основних и средњих школа и пласирале за светско такмичење.

Loading