ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Екипа Србије освојила шест медаља на 26. Јуниорској балканској математичкој олимпијади

На 26. Јуниорској балканској математичкој олимпијади одржаној у Сарајеву, шесточлана екипа Србије освојила је једну златну и пет сребрних медаља, а у генералном пласману заузела друго место, чиме је поновила најбољи пласман у историји.

Златну медаљу освојио је Војислав Андрић, ученик првог разреда Математичке гимназије, а сребрне медаље Нина Шушић, ученица шестог разреда основне школе „Вук Караџић“ из Београда, Стефан Шебез, ученик осмог разреда гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и ученици осмог разреда Математичке гимназије из Београда Владимир Лукић, Владан Милићевић и Андреј Пешић.

Лидери екипе били су проф. др Ненад Вуловић са Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу и Срђан Стефановић са Математичког факултета Универзитета у Београду.

Овогодишњи циклус такмичења из математике, као и припреме за ЈБМО организовало је Друштво математичара Србије уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Јуниорска балканска математичка олимпијада (ЈБМО) је званично такмичење Друштва математичара југоисточне Европе (MASSEE). Намењено је такмичењу из математике ученика до 15,5 година и представља једно од најпризнатијих такмичења света за ученике овог узраста. Такмичење је до сада у континуитету одржано 26 пута и на њему сваке године учествује 11 официјелних земаља, чланица MASSEE, као и земље које нису чланови MASSEE, али које због озбиљности и јачине такмичења желе да учествују.

Loading