ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Експеримент Петница“

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић посетио је изложбу под називом „Експеримент Петница“. Изложба под називом „Експеримент Петница“, отворена је у Галерији Српске академије наука и уметности. На изложби су представљени резултати рада ове истраживачке станице од њеног оснивања 1982. године до данас. У оквиру изложбе представљени су и резултати научних пројеката које су током ове године реализовали полазници Петнице. Део изложбе је

посвећен подршци коју компанија НИС, као највећи и појединачни донатор, обезбеђује овој институцији од 2009. године у оквиру корпоративног програма друштвене одговорности.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић оценио је да је Истраживачка станица Петница јединствена установа у Србији и шире, чији је опстанак и развој од изузетног значаја за будућност земље и развој науке. Министар Вербић, који је са генералним директором НИС-а Кирилом Кравченком обишао изложбу, подсетио је том приликом да Петница као независна институција постоји већ 32 године. Он је навео да многе установе сличног типа нису успеле да опстану, а Петница јесте, што је резултат тимског рада и развоја критичког мишљења у оквиру те установе. Према његовим речима, свима је у интересу не само да има доста добрих научника у Србији, већ и да се негује тимски рад, критичко мишљење и однос према послу, што је и мисија Петнице.

О изложби су говорили и директор Петнице Вигор Мајић и шеф одељења за међународну сарадњу Никола Божић. Директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић истакао је да је Петница самостална и независна организација која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Мајић је овом приликом пренео захвалност Кравченку, који је пре пет година сам понудио да НИС финансијски помогне Петници која је у том тренутку била у кризи и чији је опстанак био угрожен због недостатка новца.

Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а је нагласио да је Петница јединствена установа, коју ће та компанија увек подржавати и бити јој стратешки партнер, као што је то у последњих пет година.

Он је, истичући да је позитивно изненађен обимом области и нивоом знања који млади могу да стекну у Петници, навео да је веома важно да Србија искористи та знања за своју успешнију будућност.

НИС сада подржава 17 школа и 20 факултета у Србији, подсетио је он и поручио да ће Петница увек бити посебна, јер је симбол будућности и развоја Србије.

Активности Истраживачке станице Петница су највећим делом усмерене на младе, ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Програми Петнице обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука, а сваке године та истраживачка станица организује различите програме у облику курсева, семинара, научних кампова и радионица који трају неколико дана и на којима гостују искусни научни радници и истраживачи.

Главни део програма Петнице намењен је ученицима средњих школа, односно младима од 15 до 19 година, који могу да се пријаве за низ семинара и курсева током једне године, који се одржавају у неколико термина током зиме, пролећа, лета и јесени.

Loading