ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Електронски факултет у Нишу – институција која може да се похвали изврсношћу бављења науком и релевантоношћу истраживања

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић заједно с првим секретаром амбасаде Народне Републике Кине у Србији Чен Јангнингом посетио је Електронски факултет у Нишу у.циљу проширивања и унапређивања научне и технолошке сарадње Републике Србије са НР Кином. Декан Електронског факултета проф. др Драган Јанковић представио је капацитете као и пројекте на којима ради факултет. Министар Вербић, помоћник министра за науку Никола Танић и први секретар Чен обишли су и лабораторије факултета и разговарали са студентима и професорима.

Изузетно ми је задовољство што сам заједно са господином Ченом обишао овај факултет – место на коме можемо да се похвалимо и изврсношћу бављења науком и релевантоношћу истраживања и њихових применљивости у привреди“, рекао је Вербић.

 

Министар Вербић, током посете факултета најавио и јавну расправу о Стратегији научног и технолошког развоја до 2020. године, наглашавајући да је мото нове Стратегије – изврсност и релевантност. Он је поновио да смо на факултету који има и изврсност и релевантност, те да током јавне расправе која нам следи у наредне три недеље, а једним делом и у Нишу, не причамо овде шта би смо могли да урадимо, већ да запослени са овог овог факултета покажу шта су урадили. И то треба да буде модел и великом броју других факултета – нагласио је Вербић.

Декан Електронског факултета Јанковић оценио је да Ниш и Србија не заостају за развијеним земљама по квалитету основних студија, али да недостаје новац да би се докторанди заиста бавили само науком. Он је истакао да ће представници кинеске амбасаде помоћи да Електронски факултет у Нишу ускоро успостави сарадњу с неким од најзначајнијих факултета у Кини.

Говорећи о високом образовању министар Вербић је рекао да оно што се учи на факултетима не мора по сваку цену да буде прилагођено потребама тржишта рада.

„Нама је потребно да имамо и оне људе који ће да измисле нешто што на тржишту рада данас не постоји. У противном бисмо само репродуковали нешто што неко други ради, а ми полажемо велике наде у иновације”, рекао је Вербић, додајући „да видимо шансу у томе да ти млади људи отворе своје сопствене компаније и да они неког запосле, те да многи људи у Србији граде егзистенцију управо на томе што су сами осмислили. Вербић је казао да само у Нишу постоји око 170 таквих компанија, али сличне компаније постоје и у свим другим универзитетским центрима у Србији.

Он је рекао да читава Европа и цео свет препознају потенцијале Србије у домену иновација у области технологије природних наука.

Одговарајући на питања новинара министар Вербић је рекао да се образовни систем у Србији добро развија и да прилагођава образовне програме потребама тржишта рада, али да људи угавном не препознају колико се ради на томе.

„Имамо десетине средњих стручних школа које су добиле потпуно нову опрему и које имају модернизоване програме. Оно што немамо је пракса. Школе траже стручну праксу, вуку за рукав све компаније које су вољне да је понуде, али таквих компанија нема довољно, истакао је Вербић.

Loading