ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Електротехнички факултет у Београду и Компанија НИС потписали Меморандум о сарадњи

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић присуствовао је данас потписивању Меморандума о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања између Електротехничког факултета Универзитета у Београду и компаније НИС.

Меморандум су потписали декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду Мило Томашевић и заменик генералног директора компаније НИС Вадим Смирнов.

Сарадња, која ће се одвијати посредством НИС-овог програма „Енергија знања“  ће обухватити  и укључивање студената у програме НИС-а и стручне праксе, а представља наставак сарадње НИС-а и факултета од интереса за дигитални сегмент пословања компаније које НИС развија. Та сарадња почела је прошле године са Електронским факултетом у Нишу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је компанија НИС један од великих донатора у области образовања.

Желим да се захвалим за све што је компанија НИС урадила у оквиру програма „Енергија знања. Компанија НИС је показало велику друштвену одговорност кроз различите пројекте на којима смо сарађивали. Могу слободно да кажем да смо постали партнери. Овај програм представља наставак сарадње НИС-а и  факултета у Србији, казао је министар.

Он је оценио да овакав вид сарадње свакако представља добробит и за академску заједницу, студенте и високошколске установе.

Како је рекао, НИС издваја значајна средства за стипендирање студенте, опрему и побољшање научно истраживачког рада.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду проф. др Мило Томашевић указао је на значај овог Меморандума за ЕТФ и његове студенте.

Заменик генералног директора компаније НИС и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације НИС-а, Вадим Смирнов је рекао да потписивање овог Меморандума представља значајан корак у правцу развоја сарадње са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и са установама образовања у Србији.

Овај корак је јако важан за нас јер представља развој сарадње у правцу дигитализације. То је још један корак у развоју НИС-а у правцу друштвено одговорне компаније. Ми смо се још раније определили за подршку младима, студентима, школама и универзитетима. У оквиру овог пројекта, који постоји већ осам година,  остварили смо сарадњу са више од 50 установа образовања како у Русији и у Србији, казао је он.

Према његовим речима, великом броју студената из Србије омогућене су стипендије на најбољим факултетима у Русији и Србији.

Меморандумом су предвиђене обуке и тренинзи, стручна саветовања и консултације, учешће у заједничким пројектима, организација гостујућих предавања стручњака НИС-а и професора са факултета, као и других видова комуникације. Сарадња ће обухватити и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе.

Крајем 2019. године НИС и Електронски факултет у Нишу потписали су Уговор о пословно-техничкој сарадњи, на основу ког су факултету донирана средства за набавку опреме за реализацију заједничких пројеката факултета и НИС-а и који ће допринети развоју научно-техничке базе факултета.

Поред Електронског факултета у Нишу и ЕТФ-а у Београду, оваква сарадња очекује се у наредном периоду и са Факултетом техничких наука у Новом Саду.

Loading