ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Енергетска ефикасност школа

Основна школа „ Мома Станојловић „ У Крагујевцу од данас у новом руху захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Немачке развојне банке ( Kfw банка). У школу је инвестирано 359.906,43 евра у радове на замени фасадне столарије, термоизолацији фасаде са заменом олука, реконструкцији топлотне подстанице и система грејања у сва три школска објекта ( главна зграда, дневни боравак и спортска сала). Такође, реконструисани су мокри чворови у главној згради, подови у учионицама, кров дневног боравка и уграђена је савремена ЛЕД расвета у спортској сали.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  у сарадњи са Немачком развојном банком ( Кfw банка ) реализују пројекат  „ Енергетска ефикасност у јавним зградама“ за који је издвојено 15 милиона евра . Република Србија је у оквиру финансијске сарадње са Републиком Немачком обезбедила средства за финансирање радова на енергетској санацији школа по основу Споразума о зајму потписаног са Немачком развојном банком ( Кfw банка ).

Пројектом је предвиђена рехабилитација између 30 и 40 школских објеката. У првој фази пројекта у току је реализација 18 школа, а у другој фази се предвиђа реализација још до 18 додатних школских објеката. У реализацији пројекта учешће ће узети и Локалне самоуправе са финансијским учешћем од 10 % од вредности радова на енергетској санацији објекта .

Циљеви пројекта су побољшање енергетске ефикасности јавних образовних установа у Србији, побољшање услова комфора у тим објектима и подизање свести корисника о потрошњи енергије и њихово мотивисање за остваривање даљих уштеда у потрошњи енергије.

Loading