ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ЕУ комесар Наврачич: Образовне реформе у Србији имају веома добре резултате

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич посетили су данас ОШ „Михајло Петровић Алас“ у Београду како би на лицу места видели различите примере успешно спроведених реформи образовања у Србији.

У одељењу првог разреда приказано им је на који начин ученици развијају кључне компетенције за наставак школовања, какви су то пројектни приступи учењу и које су иновативне методе у настави, док су у дигиталном кабинету разговарали са наставницом предузетништва о међупредметним компетенцијама.

Министар је у изјави за медије истакао да реформе образовног система у Србији успешно трају већ две године и да је то важан сектор на којем се граде и добри односи у региону.

Он је као пример навео дводневни састанак „Западнобалканске платформе за образовање и обуке“, током којег ће данас и сутра министри просвете у региону, са представницима Европске комисије и Уницефа, разговарати о значају раног образовања, унапређивању социјалне инклузије, признавању академских квалификација…

Комесар Наврачич је нагласио да је образовање најбоља инвестиција у будућност јер ниво образовања који деца стекну данас може много да утиче на њихову конкурентност у будућности.

Он је додао да је то разлог зашто Европска унија снажно подржава реформе образовања у Србији које, како је констатовао, има веома добре резултате.

Приоритети европског образовног система су у сагласности са приоритетима у Србији, попут учења заснованом на компетенцијама, реформе стручног образовања, дуално образовање и стварање флексибилнијег образовног система, рекао је Наврачич.

Директорка ОШ „Михајло Петровић Алас“ Мирјана Шпехар рекла је да се запослени у тој установи труде да испоштују и примене све у вези са образовним реформама.

Mалишани првог разреда су гостима показали како на компјутерима раде пројектну наставу, а своје знање показала им је и предузетничка секција. Трудимо се да будемо у корак са савременим трендовима у образовању, који подразумевају дигитализацију и информатичку писменост, поручила је Шпехар.

Актуелна подршка Европске уније сектору образовања у Србији износи 35 милиона евра, што обухвата подршку за изградњу капацитета образовних институција, развој релевантнијег система квалификација и наставних планова и програма, увођење нових наставних пракси, подршку инклузивној пракси и набавку нових наставних помагала и опреме.

Планирано је да до краја године око 40.000 наставника прође стручно усавршавање које ће допринети да иновативним наставним методама ефикасније примењују наставне планове и програме усмерене на исходе и развој кључних компетенција ученика.

Од новца ЕУ ове године биће обезбеђено и 50 нових педагошких асистената за рад са децом којима је потребна додатна помоћ у образовању, биће урађени и недостајући уџбеници на осам језика националних мањина и успостављен систем квалификација у складу са потребама савременог друштва.

Од 2003. Европска унија је донирала више од 100 милиона евра за реформу сектора образовања, односно за реновирање и опремање школа и факултета, укључивање већег броја деце у предшколско образовање, модернизацију средњег стручног образовања…

Loading