ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ЕУ Недеља програмирања

ЕУ Недеља програмирања 2022 одржаће се од 8. до 23. октобра са широким спектром активности и има за циљ да приближи програмирање и дигиталну писменост свима на забаван и занимљив начин посредством активности организованих широм света. Она доприноси циљевима Дигиталне деценије ЕУ према којој би барем 80% популације ЕУ требало да има основне дигиталне вештине до 2030. године.

Прошле године, 4 милиона људи у више од 80 земаља широм света учествовало је у овој иницијативи.

У 2021. години, просечан узраст учесника Недеље програмирања био је 11 година, а скоро половина (49%) учесника биле су жене или девојчице. Сваке године се повећавао број активности током Недеље програмирања, од 300 у 2013. години до 78.000 у 2021. години, а циљ за 2022. годину је 100.000. Од 78.000 догађаја у 2021. години, 88% догађаја током ЕУ Недеље програмирања одиграло се у школама, показујући колико добро програмирање може да се уведе у учионицу.

Свако може да буде организатор активности и искористи предности мноштва ресурса који ће му помоћи да кодирање и програмирање учини саставним делом свог наставног рада. Ови материјали су доступни на 29 језика и обезбеђени су бесплатно.

Осим тога, Центар за обуку ЕУ Недеље програмирања који представља отворен онлајн курс организован је између 10. октобра и 16. новембра 2022. Циљајући васпитаче, учитеље и наставнике из предшколског до средњошколског образовања у Европи и широм света, овај Центар за обуку представља прилику да наставни кадар из свих предмета развије вештине које су им потребне да направе своје прве кораке као дигитални аутори.

ЕУ Недеља програмирања неће разочарати све оне који су спремни на изазов! Изазов Code Week 4 All подстиче учеснике да повежу своје активности са другим догађајима које организују њихови пријатељи, колеге или познаници. Учесници који повежу активности 10 различитих организатора или из три различите земље добиће Сертификат изврсности Недеље програмирања.

Сада, у десетој години, ЕУ Недеља програмирања представља самоникли покрет који окупља наставнике и заљубљенике у програмирање а који је подржала Европска комисија, која за циљ има да приближи програмирање и дигиталну писменост свима на забаван и занимљив начин посредством активности организованих широм света.

ЛИНКОВИ

Регистрација за Центар за обуку ЕУ Недеље програмирања: https://bit.ly/3dSrdos

О ЕУ Недељи програмирања: https://codeweek.eu/about/

Блог ЕУ Недеље програмирања: https://blog.codeweek.eu/

Мапа ЕУ Недеље програмирања: https://codeweek.eu/events

Табла са резултатима: https://codeweek.eu/scoreboard

Фејсбук страница о покретању Недеље програмирања: https://www.facebook.com/events/398952719092930

Фејсбук група за наставнике: https://www.facebook.com/groups/774720866253044/

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

За више информација, обавезно се региструјте за билтен Недеље програмирања и пратите нас на друштвеним мрежама. За сва питања, обратите се на: info@codeweek.eu .

 

Loading