ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Европски квиз новца – прилика да ученици из Србије покажу познавање финансијских концепата и појмова

Удружење банака Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и ове године у Србији организује Европски квиз новца чији је циљ популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих.

Пројекат Европски квиз новца реализује се путем е-платформе Кахоот! у 30 европских земаља. На сајту УБС (http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165) доступна су питања из области финансијске писмености за учење и вежбање. Њима могу отворено да приступе сви заинтересовани ученици.

Поред тога, ученици осмог разреда основне и првог разреда средње школе имају могућност да учествују на националном такмичењу из финансијске писмености које ће се одржати 27. марта у 12 часова путем е-платформе Кахоот!.

Ученици који освоје прво и друго место на националном нивоу такмичиће се са вршњацима из Европе на европском финалу које ће се одржати у Бриселу, 7. маја 2019. године.

Пројекат Европски квиз новца покренула је 2018. године Европска банкарска федерација (ЕБФ) у сарадњи са националним удружењима банака широм Европе.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава овакве иницијативе. Оне су у складу са агендом Министарства усмереном на развој и унапређење компетенција ученика које се развијају у школи, а које треба да одговоре потребама времена у којем деца одрастају и у којем ће живети.

 Министарство континуирано ради на укључивању финансијског описмењавања у систем образовања и васпитања имајући у виду сложеност финансијског окружења у којем млади одрастају. Функционално, правовремено и континуирано финансијско описмењавање има за циљ да постави квалитетну основу за доношење одлука, да омогући младима да одговоре на изазове са којима се свакодневно сусрећу и да буде основ и покретач развоја предузетништва, важног аспекта савременог тржишта рада.

Сви детаљи у вези са такмичењем као и додатна упутства за ученике и наставнике доступни су на сајту УБС http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165.

Ученици који желе да учествују на  националном такмичењу потребно је да се пријаве за учешће. Пријава се врши попуњавањем обрасца * и слањем на адресу: emq@ubs-asb.com до 22. 3. 2019. године.

Loading