ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију

Овогодишњи циклус националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Србији завршен је у петак 21. децембра 2018. године, а финале такмичења директно је преносио РТС на другом програму РТС-а.

Ово је било четрнаесто такмичење, које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Организационим тимом, Привредном комором Србије и РТС-ом. Овогодишњи партнер такмичења била је корпорација Трајал из Крушевца. Од 116 пријава на почетку такмичења, кроз 6 нивоа оцењивања (кроз оцену техничке исправности, пословних модела и економске оправданости), до полуфиналних манифестација, у финале су се пласирали: „Био тех из Београда, са иновацијом „Проточни биореактор за једнократну употребу“, Кластер „Dermanyssus gallinae” из Београда, са иновацијом „Препарат за превенцију и контролу заражености црвеном кокошиjом грињом“, „Мотимув из Београда, са иновацијом „Електронски стимулатор за мишиће као  пејсмејкер (pacemaker) за покрете“, „Оптимониа из Старе Пазове, са иновацијом „Сушара са топлотном пумпом“, „Скробикус из Београда, са иновацијом „Технологија добијања оксидованог скроба хемијском модификацијом скроба“ и тим „Увац из Нове Вароши, са иновацијом „Специфична структура исхране јунади у затвореном тову, уз коришћење комбиноване кабасте биљне хране“.

Иновације је оцењивао жири у саставу: Горан Стојилковић, заменик генералног директора НИС-а, Живорад Васић, потпредседник компаније Делта, Милош Ненезић, генерални директор Трајал корпорације, др Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и археолошког парка Виминацијум, Дарко Ђорић,  извршни директор MIND Group и председник жирија проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Победник овогодишњег такмичења по укупној оцени чланова жирија, као и оцена рецензетског тима добијених током читавог циклуса такмичења је тим „Мотимувиз Београда, кога су чинили академик проф. др Дејан Поповић, др Лана Поповић-Манески и Иван Топаловић.

Државни секретар Владимир Поповић је додељујући награду победничком тиму истакао важност овог такмичења, као и његове позитивне ефекте, који далеко превазилазе уложена средства. Захвалио се и проф. др Драгану Повреновићу и проф. др Војину Шенку, који су изванредно предводили Организациони тим, као и свих претходних година. Такмичења за најбољу технолошку иновацију је из године у годину све квалитетније, и нема сумње да га треба још интензивније подржавати.

Loading