ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Финансијска едукација ученика ОШ – Пројекат „Школа новца за основца“

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић данас је потписао са Славком Царићем, председником Извршног одбора Ерсте банке Меморандум о сарадњи чиме је договорен заједнички рад на финансијској едукацији ученика основних школа кроз Пројекат „Школа новца за основца“.

Потписивањем овог Меморандума започели смо сарадњу са Ерсте банком, као одговорном финансијском институцијом, на реализацији пројекта „Школа новца за основца“, који ће се, у четворогодишњем трајању, почев од школске 2021/22. године, реализовати у основним школа на територији Републике Србије, у циљу развоја финансијске писмености ученика основних школа“, рекао је  Ружић.

Министар је навео да се кроз овој Пројекат шири спектар знања за ученике, чиме ће деца боље бити припремљена за живот и разумеће боље вредност и управљање новцем.

Обезбеђивање финансијског описмењавања у оквиру образовно- васпитног система јесте осигурање да ученици стекну и развију знања, вештине и ставове из ове области, које ће моћи да примене у доношењу одговарајућих финансијских одлука. Многа деца не разумеју одакле долази новац, односно играчке и храна на столу, а камоли шта значи штедња, кредит. Знање које стекну сигурно  ће допринети и бољем разумевању шта је њихова жеља, а шта потреба у животу, као и развијање предузимљивости и оријентације ка предузетништву код ученика. Многа деца не разумеју одакле долази новац, односно играчке и храна на столу, а камоли шта значи штедња, кредит“, рекао је Ружић и додао да ће стечено знање сигурно допринети и бољем разумевању шта је њихова жеља, а шта потреба у животу, као и развијање предузимљивости и оријентације ка предузетништву“, навео је он .

 

Велики смо заговорници увођења финансијске писмености у формално образовање јер сматрамо да деца од најранијег узраста морају развијати свест о новцу, научити да њиме одговорно управљају како би стекла способност доношења добрих финансијских одлука и временом, здраве финансијске навике. Ерсте банка се кроз свеобухватан, некомерцијални програм финансијске едукације #ЕрстеЗнали већ увелико бави унапређењем финансијског знања одраслих a ове, и у годинама које долазе, радићемо на финансијском описмењавању и наших најмлађих суграђана. Знање и вештине које ће деца стицати прво кроз игру и разговоре унутар породице, а сада и кроз формално образовање, уколико се у том узрасту добро прихвате, сигурно ће деци помоћи током читавог будућег живота и унапредити његов квалитет“, изјавио је Царић.

У оквиру  пројекта обезбедиће се материјал и за наставнике и ученике, као и обука наставног кадра.

Loading