ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Фонд за иновациону делатност подржао 12 иновативних решења за сузбијање ефеката пандемије Covid-19

Фонд за иновациону делатност одобрио је финансирање 12 иновативних пројеката различитих предузећа, чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом, укупне вредности 53 милиона динара.

У што краћем року биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, као што су први српски респиратор, нове врсте заштитних маски са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију које су намењене употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја…

Проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, је овим поводом честитао Фонду за иновациону делатност на изузетно брзој реакцији, чиме је још једном доказан адмистративни и управљачки капацитет Фонда, али и спремност система да се одазове на актуелне и ургентне друштвене изазове.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће заједно са кабинетом Председнице Владе Републике Србије и самим Фондом наставити да ради и на развоју других програма који ће се бавити како самом пандемијом, тако и санирањем њених последица, истакао је проф.Поповић.

Честитао је предузећима чији су пројекти одобрени за финансирање и пожелео им много успеха у реализацији понуђених решења. Такође је нагласио да ће се заједно са кабинетом Председнице Владе и Фондом за науку Републике Србије врло брзо бити размотрена и опција расписивања позива преко Фонда за науку, а који би били усмерени ка научноистраживачким организацијама.

По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета Председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив. Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта 2020. године. У том периоду пристигло је око 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Републике Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом. Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда дала је приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива.

Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототип производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком временском периоду и доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. Износ подршке по појединачном пројекту је до 6 милиона динара.

Loading