ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Формиран Савет за сарадњу науке и привреде

Савет за сарадњу науке и привреде формиран је данас у Привредној комори Србије (ПКС), а за председника Савета изабран је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић.

Поповић је истакао да ће циљ Савета бити спајање академске и пословне заједнице, чија ће будућа сарадња допринети модернијем тржишту. Он је указао да су иновације једини начин опстанка у савременим условима пословања.

И као професор Машинског факултета већ 23 године слушам исту причу о сарадњи науке и привреде, а мало ствари је урађено по том питању зато што смо стално у неком транзиционом периоду. Наука мора да утиче на развој друштва, јер наука нема сврху ако служи самој себи, нагласио је Поповић.

Он је оценио да је формирање Савета важна активност која је настала на иницијативу ПКС, са којом Министарство просвете, науке и технолошког развоја има вишеструку сарадњу на пољу развоја дуалног образовања и предузетништва, али и у многим другим активностима.

Првој конститутивној седници Савета присуствовао је и саветник председника ПКС, Михаило Весовић, који је истакао да састанцима Савета неће присуствовати само чланови, већ и сви они који могу да дају допринос унапређењу сарадње науке и привреде.

Не постоји будућност модерне привреде без научне јавности“, нагласио је Весовић и додао да Савет представља компромисан одговор на захтеве компанија, универзитета и државе.

С обзиром да је конкретна и разумљива комуникација циљ свих чланова Савета, Весовић је оценио да ће тело убрзо ојачати и постати место где привреда и наука „говоре истим језиком“.

На седници су представљени Центар за дигиталну трансформацију ПКС, Центар за управљање пројектима ПКС,  Центар за ЕУ интеграције, као и пројекта „Smart factory Hub“.

Савет за сарадњу науке и привреде чине представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Кабинета председника Владе ( Јединице за имплементацију стратешких пројеката и Тим за ИТ и предузетништво) као Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошких развој, Републичког секретаријата за јавне политике Владе Србије.

У Савету су и Завод за интелектуалну својину, представници универзитета у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу, Фонд за иновативну делатност, Развојна агенција Србије, ИКТ мрежа кластер, Научно-технолошки парк Звездара,  ИЦТ ХУБ ( ICT HUB), Биосенс институт, Агроуник, ХТЕЦ Гроуп (HTEC Group) , Маинстреам (Mainstream) , Логит Солутионс (Logit Solutions) Хелветас ( Helvetas).

Loading