ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Формирана Национална асоцијација педагошких асистената за подршку ромским ученицима

Националнa асоцијацијa педагошких асистената формирана је уз подршку Министарства просвете, а конференција о унапређењу рада педагошких асистената одржана је 13. децембра у организацији Националног савета ромске националне мањине.

На конференцији је учествовала представница Министарства просвете, доц др Снежана Вуковић која је представила напоре Министарства у процесу унапређивања статуса педагошких асистената.

У систему образовања и васпитања ангажовано је 271 педагошких асистената, и то 231 у основним школама, осам у средњим школама, а 32 педагошка асистента у предшколским установама.

Министарство је за последње три школске године (2021/22, 2022/23,2023/24) ангажовало нових 47 педагошких асистената. За све педагошке асистенте обезбеђено похађање бесплатне обуке „Обука за педагошког асистента за децу и ученике ромске националности којима је потребна додатна подршка у образовању“, а  коју финансира Министарство просвете. Обука се налази на Националном образовном порталу и доступна је и за све педагошке асистенте моменту ангажовања. Сви педагошки асистенти имају лаптопове како би били ефикаснији у раду.

 

Loading