ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Формирана Вршњачка мрежа подршке инклузивном образовању

Први састанак Вршњачке мреже подршке инклузивном образовању (ВМИО) биће одржан у недељу и понедељак, 21. и 22. децембра 2014. године.

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, Мрежа подршке инклузивном образовању расписала је јавни позив за формирање Вршњачке мреже подршке инклузивном образовању.

На позив се пријавило близу 100 ученика из различитих школа и места у Србији. Велики број кандидата има искуство у пружању и примању вршњачке помоћи и подршке, па је селекциона комисија састављена од представника Министарства просвете, науке и техниолошког развоја, УНИЦЕФ-а и Савета Мреже подршке инклузивном образовању имала сложен задатак да изабере по једног ученика из општине који ће бити члан иницијалне Вршњачке мреже подршке инклузивном образовању.

Искуство у пружању и примању подршке, обуке које су кандидати прошли, учешће у различитим пројектима, волонтерско ангажовање, били су најважнији критеријуми за избор. Осим тога узет је у обзир пол кандидата, разред који похађа и место становања, тако да је предложена Мрежа репрезентативна у односу на пријаве кандидата. Изабрани учесници су ученици 7. и 8. разреда основне школе и ученици свих разреда средње школе из 20 општина у Србији.

Током њиховог првог састанка, чланови вршњачке мреже имаће прилику да изразе своје разумевање инклузивног образовања, презентују искуства у пружању и примању подршке вршњака, искажу конкретне потребе за подршком у улози члана ВМИО и разговарају са релевантним представницима државних органа и тела, као и УНИЦЕФ-а о поштовању и спровођењу права детета у образовању и другим областима живота.

Осим тога, састанак ће допринети њиховом повезивању и међусобној помоћи у комуникацији и подршци вршњацима из одељења, школе и локалне заједнице.

Деловање ВМИО је једна од компоненти пројекта „Унапређивање образовања у Србији кроз развој Мреже подршке инклузивном образовању“ који реализује Мрежа подршке ИО у партнерству са Канцеларијом УНИЦЕФ-а за Србију и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз финасијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Мрежа подршке инклузивном образовању пружа подршку деци, ученицима, родитељима, наставницима и школи у целини како би свако дете/ученик могло да учи, развија се, стиче самопоуздање и буде укључено у вршњачку групу и ширу заједницу.

У Вршњачку мрежу укључују се ученици – вршњаци, другови и пријатељи, они који имају потребу за подршком и они који ту подршку пружају. Циљ је да и једни и други постану умрежени и видљиви, као и да подржавају једни друге.

Loading