ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Формирање Одбора за српске лекторате у иностранству

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић разговарали су данас о српским лекторатима у иностранству. Састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја присуствовали су представници Министарства спољних послова и Филолошког факултета у Београду.

На састанку је наглашена потреба да афирмација српског језика, књижевности и културе у свету буде видљивија међу приоритетима српске политике.  Саговорници су сагласни у оцени да се годинама у јавности с правом поставља питање  српских лектората у иностранству, уз указивање на чињеницу да их је све мање и да би да државном нивоу требало предузети све што је на располагању како би се тај процес зауставио и покренуо супротан – оснивање нових српских лектората у свету. Констатовано је да се хитно морају предузети кораци како би се област српских лектората у иностранству системски уредила, односно да се обезбеде неопходна подзаконска регулатива и потребна финансијска средства.

Договорено је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја оснује Одбор за лекторате, у који ће ући делегирани представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства спољних послова, Филолошког факултета у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду и Филозофског факултета у Нишу. Одбор ће имати задатак да покрене иницијативу за доношење правилника и подзаконске регулативе, којима ће се уредити област избора лектора, њиховог упућивања у иностранство и начин финансирања.

Пошто се ова област системски уреди, Република Србија би требало да утврди план оснивања и ширења српских лектората у свету ‒ у складу са својим потребама и могућностима финансирања.

Loading