ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ФПМ Агромеханика – прва компанија на путу реализације дуалних студија

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање проф. др Габријела Грујић посетила је компанију ФПМ Агромеханика, а преговорима су присуствовали власник компаније Љубинко Гобељић и представници Машинског факултета Универзитета у Нишу – декан др Ненад Т. Павловић и продекан за сарадњу са привредом др Предраг Јанковић.

            Тема разговора је био начин убрзаног укључивања младих инжењера у систем дуалних студија које би им обезбедиле сигуран посао одмах након завршених студија.

            Помоћница министра изложила је све бенефите Закона о дуалном моделу студија у високом образовању који је усвојен 2019. године, а односе се на повећан фонд сати учења кроз рад у складу са студијским програмом, начину креирања уговор и нових студијских програма који би били у складу са савременим технолошким развојем и потребама наше привреда.

            Власник компаније Љубинко Гобељић изразио је дугорочну потребу за високошколским кадровима, а посебно машинским инжењерима, инжењерима металургије и електротехнике. Декан Машинског факултета је поздравио ову одлуку, а студенти ће у најкраћем временском периоду имати прилику да посете фабрику, сагледају услове и потпишу прве уговоре о сарадњи.

Развојем дуалног образовања и на нивоу високошколских установа пружамо и студентима могућност да у активном процесу учења кроз рад у компанији који је део студијског програма и носи део ЕСПБ бодова могу да стекну вештину управљања знањима и да стеченим квалитетом компетенција буду одмах и запошљиви, закључила је помоћница министра.

Loading