ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Франци Демшар одржао предавање на тему „Модели финансирања науке“

У организациjи Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Центра за промоцију науке, у понедељак 4. јуна у Научном клубу Београд о пракси Словеније у финансирању истраживачких пројеката говорио је Франци Демшар који је одржао предавање на тему „Модели финансирања науке”.

На почетку су се присутнима обратили државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић и в.д. директора Центра за промоцију науке, Марко Крстић.

Поповић је, том приликом представио прогрес у изради нових законских решења у области науке и технолошког развоја, уз посебан осврт на идеју о формирању Фонда за науку Републике Србије. Он је најавио и корениту промену система финансирања истраживања, односно брз прелазак на комбиновано институционално-пројектно финансирање.

Франци Демшар је представницима научно-истраживачких организација причао о моделима финансирања науке и словеначкој пракси у финансирању истраживачких пројеката, пре свега кроз фокус на три, по његовом мишљењу основна стуба: аутономију, транспарентност и професионалне аспекте. Преносећи своја искуства из рада на пројектима и поредећи ситуацију у различитим државама, он је истакао да све релевантне институције које у фокусу имају научна и примењена истраживања треба да буду укључене и да међусобно сарађују.

Након предавања одржана је и панел дискусија у којој су Франци Демшар и помоћник министра Саша Лазовић одговарали на питања присутних о моделима финансирања научних истраживања.

Предавању су присуствовали и помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције Виктор Недовић, помоћник министра за науку Тибор Сабо, као и директори института и представници научно-истраживачких организација.

Линк са предавања: http://www.cpn.rs/aktivnosti/predavanje-francija-demsara/

Loading