ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Године су само број – покажимо међугенерацијску солидарност

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је скупу „Године су само броj – покажимо међугенерациjску солидарност“, који је организовао Повереник за заштиту равноправност, поводом 1. октобра Међународног дана старијих особа.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао jе да постоjи потреба да будемо сензибилниjи према старим особама коjима jе потребна помоћ, пажња и разумевање.

„Драго ми jе што сам овде jер ово на чему радимо jесте равноправност и деце у школама и родитеља са школом и трећег доба“, рекао jе министар Шарчевић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Jанковић навела је да је броj притужби за дискриминациjу на основу година старости ниjе велики и износи око 10 одсто од укупног броjа жалби, али то ниjе реално стање. Jанковић jе казала да сви имаjу прилику да виде да су они чешће изложени дискриминациjи, посебно у области здравствене заштите.

„Дискриминисани су и на тржишту рада, при томе мислим на стариjе раднике, како их на жалост послодавци доживљаваjу, опет због предрасуда и незнања, мислећи да су они преко 50 или 55 година мање продуктивни, рекла jе Jанковић новинарима у Дечиjем културном центру. Kако jе истакла, то jе jедна од честих притужби.

Jанковић каже да и даље постоjи дискриминациjа пред органима jавне власти, додаjући да се интензивно ради на едукациjи запослених како би стекли довољно знања да могу да одговоре на потребе и омогуће грађанима остваривање права без дискриминациjе.

Шеф делегациjе EУ Mаjкл Девенпорт jе истакао да Србиjа има наjбоље намере када jе реч о борби против дискриминациjе и да Повереница у том смислу игра водећу улогу.

„Србиjа има добар акциони пран за борбу против дискриминациjе. EУ жели да Србиjа иде путем ка чланству у EУ и ми желимо да на том путу све урадимо и да вас подржавамо у реализациjи ваших намера“, рекао jе Девенпорт.

Tо што су се млади окупили уочи обележавања Дана старих, jе наjбоља порука старим људима, навео jе он и додао да се много говори о томе како су стари допринели друштву и привреди у прошлости.

„Tо jе истина, али такође треба да будемо свесни доприносу старих данас и сада“, рекао jе шеф Делегације ЕУ.

Loading