ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Гради се Научно-технолошки парк и у Новом Саду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Новом Саду са Душаном Николићем ректором Универзитета у Новом Саду, деканом Техничког факултета, представницима покрајинске и градске власти о изградњи  Научно- технолошког парка у Новом Саду.

„У развоју високог образовања и науке важну улогу имају научно технолошки паркови и требало би да их има много више“,  рекао је министар Шарчевић и додао да пројекат може да рачуна на пуну подршку Министарства и министарског тима за развој ИТ сектора.

У току је друга фаза изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду који се финансира средствима Факултета техничких наука и Европске инвестиционе банке, док је део земљишта обезбедио Град Нови Сад. Архитектонским решењем предвиђено је да се парк у облику брода простире на 26.000 квадрата, од којих би 10.000 задржао Факултет. Представљајући пројекат проф. др Срђан Колаковић, председник Одбора за изградњу парка, рекао је да је 16.000 квадрата намењено компанијама које би простор добијале у закуп на 20 година и то у сивој фази градње, како би унутрашњост прилагодиле потребама.

Директорка Научно-технолошког парка „Београд“ Гордана Даниловић Грковић понудила је помоћ при изради наредних фаза које се тичу оснивачког акта парка и услова под којима ће компаније добијати простор на коришћење.

На састанку са деканом Факултета техничких наука истакнута је важност развоја ИТ сектора и повећање броја студената на ИТ смеровима.  Декан Раде Дорословачки рекао је да се факултет суочава са недостатком просторних капацитета јер је дуплиран број студената на ИТ смеровима, а да је у текућој академској години на те смерове уписано чак 800 студената.

Министар Шарчевић је поновио да је развој ИТ сектора од велике важности за привреду и напредак Србије и да су управо због тога Акционим планом предвиђена и одређена улагања  која ће најпре бити усмерена на капацитете Београда, Новог Сада и Ниша.

Loading