ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујић: Књига је најлепши облик спајања образовања и васпитања

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић отворила је данас Школски дан на 63. Међународном сајму књига.

Том приликом Грујић је истакла да је „образовање и васпитање сједињено кроз најлепши облик –  књигу и да је васпитање путем поезије васпитање за хумани свет“

Она је додала да је „дечја поезија најрадикалнији облик сучељавања хуманистичке са техничком цивилизацијом, и то баш у „облику” званом књига.

Дечја поезија је врхунска уметност стварања хуманог света и у дечјој машти ружно бива побеђено лепим, зло љубављу. Ритам поетског казивања прати ритам пулсирања људскости, игра речима постаје игра духа, емоција, чула, а свет маште постаје свет могуће будућности који је супротстављен свету у коме владају машине, бројеви и профит.

Помоћница министра подсетила је и да је за песника и филозофа Фридриха Шилера „васпитање путем уметности, васпитање за уметност“.

Она је на крају свог говора прочитала и песму једне девојчице посвећену Љубивоју Ршмовићу.

„Покуцао си на врата наших срца и ми смо их отворили. Ушао си унутра и чудо учиинио. Наша си срца оплеменио љубављу, радошћу и разумевањем испунио, у најбогатију ризницу претворио. Ми смо врата затворили и заувек те задржзали“, наводи се у песми.

Loading