ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујић: Локална самоуправа је спона образовања и привреде

Локална самоуправа има важну улогу када је реч о дуалном и предузетничком моделу образовања јер она представља спону са привредом, истакла је помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић.

Грујић је на промоцији Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Новом Саду додала да су кључне теме нови Закон о дуалном моделу студија у високом образовању, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција.

Циљ нам је да објединимо процес стицања теоријских знања и практичних вештина, рекла је Грујић.

Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић указала је на чињеницу да је предшколско и основно образовање важан основ за даље школовање.

Предузетна мисао и развој предузетничког образовања заправо значи мењање мисли о томе колико можемо сами да променимо свест и окружење, не само у привреди него и култури, хуманости. Предузетна мисао је промена парадигме учења. Уколико развијамо предузетне компетенције ми окупљамо ђаке и наставнике који размишљају другачије, рекла је Недељковић.

Ове године промоција дуалног и предузетничког образовања обухвата и подршку развоју предузетничке компетенције, као једне од  кључних компетенција у процесу целоживотног учења.

Представљајући Правилник о ученичким задругама, саветница министра просвете за финансијску писменост и предузетништво Гордана Степић је рекла да ученичка задруга доприноси повезивању наставе са светом рада, формирању радних навика, професионалној оријентацији и представља својеврсну  припрему ученика за избор дуалних образовних профила средњих школа.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић додао је да је важно чути и глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те комуникације, како каже, нема успеха.

Нама је заједнички циљ да млади лакше нађу посао, да остану да живе овде и да њихова радна оспособљеност буде кључни фактор за привлачење нових инвестиција, рекао је Вучевић.

Директорка регионалне Привредне коморе Јужнобачког управног округа Оливера Симовић подсетила је да је Привредна комора Србије иницирала увођење дуалног образовања у Србији.

У Јужнобачком управном округу, у школској 2018/2019, укључиле су се 33 компаније са више од 100 ученика у шест образовних профила. За следећу школску годину очекујемо да ће се проширити за још четири профила и да ће у том процесу учестовати више од 100 компанија, подвукла је Симовић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш позитивно је оценио повратак система који подразумева симбиозу привреде и образовања.

Он је истакао да ће план уписа у средње школе у Војводини у потпуности бити усклађен са исказаним потребама привреде и да те податке прикупљају привредне коморе.

На скупу који је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, представљени су и правилници предвиђени Законом о дуалном образовању, а било је речи и о каријерном вођењу и саветовању у дуалном образовању.

На крају скупа организован је радни састанак са привредницима заинтересованим за профиле у области производње производа од пластике, као и другим профилима.

Loading