ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујићка са директорима средњих стручних школа Моравичког и Златиборског округа о упису на дуалне профиле

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић разговарала је у Чачку и Ужицу са директорима средњих стручних школа Моравичког и Златиборског округа о плану уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Помоћница министра Габријела Грујић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић

Напредовање модела дуалног образовања у великим градовима представља основ како би требало даље да се развија овај модел и како да се развија привреда“, изјавила је  Габријела Грујић.

Представници школа су овом приликом нагласили важност учешћа локалне самоуправе у креирању плана уписа с обзиром на познавање потреба привреде округа.

Сваки округ има своје актуелне профиле, у зависности како се развија град. Компаније су те које исказује своје жеље, а ми данас са директорима разговарамо које профиле имају у систему и које могу да понуде привреди за наредни план уписа. Када се директори школе са привредом и представницима локалне самоуправе договоре, онда реализујемо промоцију са родитељима и ученицима. Сваки ученик који упише било који профил из система дуалног образовања има сигурно остварене исходе на крају школовања и да свој посао може наћи одмах после жељеног нивоа образовања”, нагласила је помоћница министра.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да желе својим примером да оснаже остале општине Моравичког округа да уђу у систем дуалног образовања.

Имамо одличну праксу већ четири године пре свега у текстилној индустрији јер смо схватили да је овакав систем веома битан за наше привреднике. Сарадњом са привредом треба да се профилишу и други и да кроз афирмацију деце што више њих упишу дуално образовање где ће одмах после имати и запослење. А жеља нам је да и високо образовање настави овим темпом као што је и средњошколско”, рекао је Тодоровић.

Члан Градског већа Ужице Ратко Трмчић задуженог за друштвене делатности нагласио је да је Град Ужице први у Републици Србији који је још 2013. године подржао програм и реформе средње стручне школе у правцу дуалног образовања уз подршку Регионалне привредне коморе, Националне службе за запошљавање и великог броја привредника из града и околине.

 

Loading