ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујићева: Дуално образовање у Јужнобанатском округу је подршка развоју

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић разговарала је са директорима средњих стручних школа Јужнобанатског управног округа у Панчеву о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Панчево се као град снажно индустријски развија, а као одговор и подршка индустријском развоју јесте и увођење све више дуалних профила у средње стручне школе у читавом Јужнобанатском региону. Дуални модел образовања напредује јер су компаније отвориле своја врата младим људима и омогућиле им да учењем кроз рад усвоје друге вештине које у образовном систему не би могли да стекну у потпуности“  рекла је Грујићева.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић истакао је да је тај град од самог усвајања Закона о дуалном образовању препознао такав начин образовања као веома битан.

Панчево је данас спона између привреде и образовних установа и нуди квалитетан кадар великим компанијама у нашем граду, а младима могућност да остану овде“ истакао је Стевановић.

Такође је најављено да ће се у Панчеву основати регионални тренинг центар при Машинској школи, као подршка како формалном тако и неформалном образовању. Машинска школа  је један од пионира у систему дулног образовања. Ученици похађају наставу по систему дуалног образовања на смеровима техничар мехатронике, оператер машинске обраде и бравар-заваривач. У новој школској години, у систем дуалног образовања улази и образовни профил механичар моторних возила. 

Loading