ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујићка: Наша обавеза је да деци пружимо знања која омогућавају брзо запошљавање

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић одржала је састанак у Крушевцу и Краљеву са директорима средњих стручних школа Расинског и Рашког управног округа и са њима разговарала о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

У овом округу имате преко 70% ученика који се школују у средњим стручним школама. Наша обавеза је да креирамо профиле у складу са потребама привреде. Ми смо образовни тим који промишља шта је то што је у будућности потребно младима. Обилазимо све округе да бисмо умрежили сваку компанију која је изразила жељу за укључивање у дуално образовање„, рекла је Грујићева.

На територији Расинског округа настава се реализује у девет стручних школа у шест општина. Помоћница министра је истакла да ће се радити на верификацији новог профила, техничара форензике, на иницијативу Хемијско – технолошке школе.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је да је тај град био међу првим градовима у коме је идеја о дуалном образовању заживела још 2016. године.

Град Крушевац је био један од пионира у области дуалног образовања. Током претходне школске године, по овом принципу школовало се 150 ученика. Циљ је да се прати актуелна ситуација у привреди и потребе које исказују компаније, како би млади у најкраћем року дошли до посла и тиме допринели развоју локалне заједнице “, рекла је градоначелница Палуровић.

На територији Рашког округа настава се реализује у четрнаест стручних школа у пет општина,  а заступљено је једанаест подручја рада.

Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић нагласио је да је уписна политика од изузетног значаја за Град Краљево због смањења незапослености, што је могуће само ако се школују кадрови за којима постоји потражња и који знањима и вештинама могу да задовоље потребе компанија.

Loading