ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујићка са директорима средњих стручних школа Јабланичког и Пчињског округа

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић одржала је састанак у Лесковцу и Врању са директорима средњих стручних школа Јабланичког и Пчињског округа на коме се разговарало о плану уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Теорија је мајка знања. Али, како да говоримо о компетенцији и сублимацији и знању и вештинама као јединственом квалитету, ако нам компаније не отворе врата. Компаније су то и урадиле. Када су примиле наше младе на школовање, показале су да им није било битно да то буду само ученици који ће се код њих и запослити него су то посматрали у ширем контексту, пружајући прилику да што већи број ученика стекне то знање. Моја порука младим људима је, иако желите да одете, сигурна сам да ћете се вратити, јер Србија постаје економски моћна земља“ рекла је Грујићева.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић изјавио је да на територији града Лесковца две школе, Школа за текстил и дизајн и Средња школа у Вучју, у сарадњи са компанијама реализују дуално образовање.

Важно је да имамо средње школе у систему дуалног образовања. То нашој деци доноси одговорност, озбиљност и отвара могућност да имамо раднике и стручњаке за разне области. Компаније које послују у нашем граду поседују услове да младима пруже знања која су им потребна за будуће запослење. Јасно је да се усвојено знање вреднује тек онда ако је у пракси примењиво. Од оваквог вида образовања бенефите има и компанија, и појединци, а свакако и локална самоуправа“, рекао је Цветановић.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић истакао је да град Врање већ три године релизује неколико циклуса дуалног образовања у сарадњи са средњим школама.

Свесни смо да је овај систем образовања битан и значајан за развој локалне самоуправе, али и читаве државе, јер би се на тај начин знатно смањила незапосленост после завршеног школовања„, рекао је градоначелник Врања.

Loading