ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујићка са директорима средњих стручних школа Јужнобачког и Сремског управног округа

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић разговарала је, у Новом Саду и Сремској Митровици, са директорима средњих стручних школа Јужнобачког и Сремског управног округа о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

У данашње време младима је важна брзина трансфера знања, а ми им то нудимо умрежавањем знања са вештинама. Те вештине они не могу да стекну само у школама, већ морамо да отворимо и врата компанијама које у Србију долазе све више и више. Те компаније бирају Србију за свог партнера између осталог и због тога што ми овде имамо дуални модел реализације наставе, што говори о томе да наши млади могу да прате савремене технолошке развоје. Новина ове године је да такав тип образовања уводимо и у области високог, академског образовања. Циљ је да млади остану да живе и раде у Србији и да се развијамо тако да стуб економског развоја наше земље буде образовање„, рекла је Грујићева.

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић истакао је да Нови Сад пружа подршку дуалном образовању кроз које ученици имају прилику да стекну знања и вештине које ће их припремити за обављање одабраног занимања, а све у складу са потребама привреде локалне самоуправе у којој се школују и живе.

Драго ми је што су велике компаније из Новог Сада исказале потребу и заинтересованост да се укључе у програм. Град ће, у сарадњи с ресорним министарством, наставити да унапређује овај вид образовања и тако ћемо заједно омогућити младима да стекну значајне компетенције и да се лакше запосле„, изјавио је Ђурић.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић истакла је да су средње школе из тог града у систему дуалног образовања од првог дана од како је уведено у нашу државу.

Од наших пет средњих школа које постоје на територији града, три школе су у систему дуалног образовања. У дуалном образовању је наша прилика да ускладимо школске смерове и привреду у нашем граду“ рекла је Миловановић.

Loading