ЋИРИЛИЦА | LATINICA

“High-Level Meeting on Rewarding Skilled Researchers for Practicing Open Science“

Проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, учествовао је на састанку “High-Level Meeting on Rewarding Skilled Researchers for Practicing Open Science“, који је одржан 14. новембра у Директорату за науку и иновације Европске комисије у Бриселу.

Састанком је председавао Роберт-Јан Смитс, генерални директор овог директората, а истом су присуствовали углавном ректори и проректори водећих европских универзитета. Били су присутни и високи званичници неколико великих међународних компанија, и то као представници индустрије.

Теме које су обрађене обухватале су широк спектар питања везаних за Отворену науку. Ова тема је сада посебно актуелна код нас, јер је наше Министарство формирало Радну групу за отворену науку, којом председава проф. Поповић.

На састанку у Бриселу државни секретар је изнео докле је Република Србија стигла са развојем платформе Отворене науке, као и о нашим плановима у наредном периоду. Могла су се чути и веома интересантна излагања о моделима вредновања у науци, притиску на истраживаче око публиковања, инфлацији ауторства, односу друштвених и природних наука, очекивањима од позива H2020 и FP9, односно о свим оним темама које оптерећују и нашу научну заједницу.

Loading