ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Играчке, намештај и ИТ опрема у вртићима широм Србије

Вртићу „Бубамара“ у Земун пољу данас су испоручене играчке, намештај и ИТ опрема у оквиру подршке Европске уније реформи предшколског васпитања и образовања у Србији.

Донацију су свечано уручили министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Министар Шарчевић рекао је  да су играчке, намештај и ИТ опрема, за 56 предшколских установа у 55 градова у Србији део помоћи ЕУ унапређењу предшколства у Србији у складу са новим програмима предшколског васпитања и образовања.

Према његовим речима, циљ нових основа програма који се назива „Године узлета“ је целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан.

Циљ је да повећамо обухват деце, као и да модел програма буде прилагођен узрасту деце. Због тога је потребно да амбијент буде нешто што инспирише, да дидактичка средства, играчке и све друго чине пријатан простор који развија машту. Управо „Године узлета“ су један од најбољих програма за предшколски узраст, казао је министар и додао са су осим опремања вртића предвиђене и обуке за васпитаче.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је задовољство због спровођења овог пројекта.

То је конкретно улагање у бригу о људима. Циљ је био да подстакнемо рани развој. И да у том раном развоју децу припремимо за нова знања и вештине, као и нове начине учења који ће их сачекати у основној школи са реформом образовања, навела је она.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је пројекат покренут како би деци и васпитачима који раде у овим установама пружили неопходне алате за њихов рад.

Зато смо овим пројектом обухватили више од 50 општина. Укупно 40.000 деце ће бити укључено. Ми смо кроз овај програм обезбедили играчке, намештај и ИТ опрему како бисмо оснажили децу у пружили им најбоље алате за њихов развој, казао је он.

Директорка Предшколске установе „Сима Милошевић“ Јасмина Боуали  Станојковић рекла је  да ту предшколску установу у Земуну, чији је део вртић „Бубамара“, похађа 5.155 деце узраста од једне године до поласка у школу. Деца су распоређена у 256 група у оквиру 33 објекта.

Догађају су присуствовали и државни секретар Министарства финансија Гојко Станивуковић, помоћник министра Марко Јовановић и председник општине Земун Дејан Матић.

За 56 предшколских установа у Србији донирано је 793 комплета намештаја, 11.680 креветића, 521 комплет технике и 793 комплета играчака који су распоређени у више од 500 објеката у којима борави око 40.000 деце, узраста од 6 месеци до поласка у школу.
Поред опреме, коју су добиле предшколске установе из најсиромашнијих општина у Србији, реализује се и нови ЕУ пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији“. Око 1.500 васпитача и стручних сарадника из ових општина биће обучено да развија професионалне компетенције за квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање.

Пет општина које су добиле опрему постаће центри кластера за ширење Нових основа програма предшколског васпитања и образовања (Нови Сад, Земун, Лозница, Пирот и Чачак).

Од 2003. године, ЕУ је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања и образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, подршку инклузовном образовању, итд.

Loading