ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Информација о Међународној конференцији „Сто година новојулијанског календара Милутина Миланковића“

Међународна конференција „Сто година новојулијанског календара Милутина Миланковића одржава се у оквиру програма обележавања 100 година од  усвајања реформисаног Јулијанског календара.

Циљ конференције је да се јавности представе поуздани и објективни подаци о настанку и развоју календарског знања са гледишта математичке и астрономске теорије мерења и рачунања времена, историји календарских знања од најстаријих времена до данас, као и историји настанка и модифи­кацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Ми­ланковића реформи јулијанског календара. 

У оквиру овог јубилеја, сем наведене Конференције, као централне манифестације, реализује се још неколико значајних догађаја. Под покровитељством Министарства културе, Музеј науке и технике и Удружење Милутин Миланковић припремају изложбу Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара. Изложба ће бити организована у периоду од 15. децембра 2023. до марта 2024. године у изложбеном простору Музеја науке и технике. Министарство информисања и телекомуникација је донело одлуку о емисији пригодних поштанских марака у част јубилеја астрономски и математички најсавршенијег календара које ће бити промовисане у оквиру свечаног отварања Конференције. Уз подршку Министарства културе у области издавачке делатности – капитална дела која се објављују на српском језику приредиће се публикација Научно, философско и књижевно дело Милутина Миланковића“, монографија „Српски народ и календарско питање“ и филм Милутин Миланковић господар времена и простора“.

Конференција се организује уз подршку Београдског универзитета,  Српске академије наука и уметности и благослов његове светости Патријарха српског г. Порфиријa.

Препознајући глобални значај теме конференције и да је њено одржавање од значаја за државу Србију и  светску научну и културну јавност Министарство просвете је покровитељ одржавања овог скупа.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација уврстило је конференцију у програмске активности одржавања научних скупова у Републици Србији за 2023. годину.

Организатор конференције је Удружење Милутин Миланковић уз су-организацију Математичког факултета Универзитета у Београду, Грађевинског факултета Универзитета у Београду, Астрономске опсерваторије Београд и Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ из Даља.

Организатори конференције су, уз консултацију са научним и образовним институцијама, формирали Научни одбор за програмске активности и Организациони одбор за припрему и подршку рада конференције. Одбори су дефинисали тематске области које ће се разматрати на конференцији и утврдили програм рада.

Предвиђено је да се ураде одговарајући промо материјали (писани, илустровани и видео прилози) и издају Књига апстраката и Зборника радова.

Конференција ће бити организована од 14 – 16. децембра 2023,г, у Свечаној сали  Грађевинског факултета, у Београду, у ул. Булевар краља Александра бр. 73 и Културном  и научном  центру „Милутин Миланковић“ у Даљу.

Аутори ће своје радове излагати уживо, а сви заинтересовани имаће прилику да Конференцији присуствују како уживо тако и путем директног видео преноса на одговарајућем линку који ће јавности бити послат („live streaming“).

За излагање радова предвиђена су два радна дана у Београду. Учесници Конференције ће трећег дана посети Даљ, родно место Милутина Миланковића, где ће се у Научном и културном центру „Милутин Миланковић“ организовати Округли сто о даљим корацима на промоцији лика и дела Милутина Миланковића.

Организатори Конференције су од пристиглих пријава прихватили 28 радова , од којих су 5 из иностранства (Русија, Грчка, Румунија и Бугарска).

 

Loading