ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Информативни дан о великој матури

У организацији Министарства просвете, Фондације Темпус – Еразмус, Канцеларије за Србију и Тима стручњака за реформу високог образовања, у Задужбини Илије М. Коларца у Београду у понедељак, 15. децембра одржан је Информативни дан о матури.

Скуп је отворила помоћница министра за развој образовања, проф. др Зорана Лужанин, која је навела да се на концепту велике матуре ради две године, а да је Информативни дан о матури добра прилика да се размене мишљења и искуства о овој важној теми.

Она је подсетила на истраживање рађено међу средњошколцима које је показало да већина ученика четвртог разреда жели да факултет уписује као што су уписивали средњу школу, преко листе жеља, уз мање стреса и сигурнији упис онога што желе.

Информативни дан о великој матури био је прилика да своја искуства изнесу представници просветних власти из Хрватске и Словачке, које су релативно скоро увеле велику матуру. О искуству Хрватске говорила је Маја Јукић, директорка хрватског Националног центра за спољно вредновање образовања, док је о словачкој пракси говорила Мирослава Јуренкова из словачког Националног института за овлашћену евалуацију образовања.

Велика матура заменила би пријемне испите на факултетима, па би матуранти полагали обавезан део (српски језик, математика и један страни језик) и изборни део који би био сачињен од предмета који зависе од жељеног факултета.

„Ако успемо да донесемо концепт велике матуре до 1. септембра 2015. године, онда ће генерација која тада уписује средњу школу прва полагати велику матуру“, изјавила је на овом скупу проф. др Лужанин.

Loading