ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Иницијатива Појас и пут 2018“ – светска турнеја кинеских брендова у Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је у уторак, 4. септембра 2018. године са делегацијом из Кине која је организовала светску турнеју кинеских брендова у оквиру иницијативе „Појас и пут 2018“ чији је  циљ брже повезивање Азије са Европом и Африком.

Шарчевић је оценио да ова иницијатива, између осталог, представља шансу да Србија и Кина ојачају сарадњу и размену у областима као што су култура, економија и трговина, али и образовање и наука.

Он је оценио да је сарадња две земље добра у многим областима, али и да постоји доста простора за проширење образовне и научне сарадње две земље.

У оквиру иницијативе „Појас и пут“ организована је светска турнеја кинеских брендова коју је спонзорисала кинеска компанија Литен група. Караван возила марке Ленд Ровер кренуо је из града Венџоу на пут 28. јула и после 37 дана вожње кроз 10 земаља и пређених 15.200 километра стигао је у Београд.

Представник Литен групе Ву Кианг (WU Quiang) оценио је да је овај пројекат добра шанса да Кина и Србија ојачају сарадњу и размену у областима као што су култура, економија и трговина, као и да се кинески предузетници боље упознају са инвестиционим окружењем у Србији, али и Европи.

Ово је први део пројекта. Други део су сајмови у Венгџоу и Шагају, навео је он.

Кинеска делегација најавила је да ће 26. октобра бити одржан сајам „Експо Венџоу“ на коме ће Србија имати прилику да у посебном павиљону од 90 метара квадратних представи своју привреду и образовање.

Како је истакнуто на састанку, у Венгџоу је раније основана и Канцеларија за развој сарадње Кине и Србије чији је циљ да промовише културну и економску размену.

Loading