ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Иновације и трансфер знања – могућности сарадње Србије и Италије

Александар Вучић, председник Владе Републике Србије је на отварању конференције “Иновације и трансфер знања-могућности сарадње између Србије и Италије” рекао да без другачијег, успешнијег и модернијег образовања нема напретка у економији, продуктивности и расту.

Премијер Вучић је истакао да напредак Србије није могућ без „паметног раста“ и сталног приступа новим научним знањима и најавио да ће 2016. бити година реформи у сфери образовања и здравства.

Према његовим речима, истраживање, развој и иновације су кључни у покретању и одржавању развоја српског друштва.

„Без „паметног раста“ сви тешки кораци које смо предузели не би били довољни и зато је веома важна спремност на стицање новог знања и развој предузетничког духа”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Србија изгубила предузетнички дух, али и радне навике,и да је време да се „врати на стари пут”. „Мислим да једну од основних потреба друштва, потребу за економским благостањем, можемо да задовољимо само још бољим образовањем, као и да наука служи широј друштвеној користи и да се повећа степен њене примене у привреди“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, за то ће бити потребне различите стимулативне мере, као и виши степен заштите интелектуалне својине. Вучић је рекао да је Србија спремна да учи од својих пријатеља Италијана који су постигли значајан напредак у тој области и знају формулу за паметан раст.

„Важније је учење од добијања новца, а новац више ни од кога не тражимо, важнији је пренос знања“, рекао је Вучић.

Конференцији су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар привреде Жељко Сертић.

„Важније је учење од добијања новца, а новац више ни од кога не тражимо, важнији је пренос знања“, рекао је Вучић.

Конференцији су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар привреде Жељко Сертић.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо поручио је данас да Италија заједно са Србијом ради на остваривању заједничке будућности у Европи, а кључни ће у том смислу бити развој образовања, науке и трансфер знања.

Он је,навео да су подршка малим и средњим предузећима, научно истраживање, технолошки трансфер речи које људи разумеју, и то је оно што представља будућност.

„Ова иницијатива је централна и за односе између наше две земље који су искрени, дубоки“, рекао је Манцо. Манцо је подсетио да је протокол о културној и научној сарадњи две земље већ потписан, указао да су до сада постигнути велики резултати.

„Италија ради заједно са Србијом на остваривању заједничке будућности у Европи“, поручио је он. Председник Научног технолошког парка АРЕА Адријано де Мајо рекао је данас да та институција одражава науку и технологију целе Италије, а његова основна мисија је управо трансфер технологија, валоризација технолошких истраживања и образовања.

„Ми издвајамо новац из буџета за те сврхе јер је потребно да буде валоризовано истраживање и образовање и потребно је да такве активности допринесу напретку земље“, рекао је он додајући да је Национални парк мост који повезује универзитете и научне институције.

Мајо је истакао да жели да односи и сарадња Италије и Србије постану оперативни и да се не зауставе само на писмима о намерама, већ да се донесе ефективан план рада. Марио Баћини, председник Националне агенције за микро кредите, објаснио је да та агенција делује као јавна организација како у Италији тако и у остатку света која нуди одговарајуће инструменте микрофинансирања у циљу борбе против сиромаштва.

„Имамо блиске односе са свим другим организацијама, приступ ЕУ ресурсима,а интензивно смо радили и на програмима интернационализације мрежа микропредузећа. Можемо у иностранство да пренесемо најбоље из Италије“, закључио је Баћини.

Loading