ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Иновирани образовни профил ”модни кројач“ – снажна подршка текстилној индустрији у Пријепољу

Караван образовања „Дух младости“ данас је посетио Пријепоље, осми од 33 града/општине у којима су ученици, али и родитељи имали могућност да се упознају са моделом дуалног образовања, као и школама и компанијама које су у њега укључене.

Манифестацију је отворила председница скупштине општине Пријепоље Стана Марковић, истакавши задовољство што је Пријепоље препозналo и подржало овакав модел образовања. „Од септембра једно одељење Техничке школе наставу ће изводити по иновативном дуалном моделу“, истакла је Марковић и додала да је управо дуално образовање модел који образује квалитетан, стручан кадар.

Присутнима се обратила саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, наводећи да је попуњени капацитет разреда у модернизованом профилу модни кројач у Пријепољу показатељ куда иде дуално образовање у овом региону. Грујић је истакла да је модни кројач иновирани профил под покровитељством немачког пројекта „GIZ“ и да се у наредном периоду се његовом имплементацијом очекује снажна подршка кластеру текстилне индустрије која је у овом региону веома развијена. „Наши млади ће коначно учити у складу са савременим техничко-технолошким развојем. То је оно што чини снагу нашег националног модела дуалног и предузетничког образовања“, нагласила је Грујић.

Суанита Челебић, ПР компаније „Тендтрекс“ из Пријепоља координаторка кластера текстилаца је нагласила да је заједнички циљ Министарства просвете, Привредне коморе Србије и привредника да образују кадрове који ће након завршетка средњих школа моћи да нађу запослење, наставе даље усавршавање или оснују сопствене фирме.

„Иницијатива привреде јесте да се кадрови образују у складу са њеним потребама, јер уколико образујемо наше младе људе да могу да се запосле по завршетку школе, једино тако можемо да остваримо привредни и друштвени развој коме тежимо“, рекла је Мирјана Ковачевић, директорка сектора за едукативни центар Привредне коморе Србије. Ковачевић је нагласила да ће иницијатива бити успешна уколико Караван кроз свој програм грађанима отклони све недоумице о дуалном образовању, приближи га и учини атрактивнијим за ученике и њихове родитеље.

Присутнима се у име омладинске организације „Spirit of Youth“ обратио Алекса Коругић, директор Караван за град Пријепоље. Он се захвалио Министарству просвете што је у организацији „Spirit of Youth“ препознало поузданог партнера за промоцију дуалног образовања у Србији, као и представницима локалне самоуправе, канцеларије за младе, представницима компанија и бројним волонтерима.

На панел дискусији о дуалном и предузетничком образовању говориле су саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, директорка сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић и Суанита Челебић, ПР компаније „Тендтрекс“ из Пријепоља и координартор кластера текстилаца.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“ у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи. Позивамо све грађане да нам се у недељу, 30.јула, придруже у Новом Пазару.

 

Loading