ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Извршен ванредни инспекцијски надзор над радом ПУ Раковица

По налогу првог потпредседника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића просветна инспекција је извршила ванредни инспекцијски надзор над радом ПУ Раковица и утврдила чињенице у вези са случајем пада детета са прозора у вртићу Трчуљак на Миљаковцу.

С обзиром да Закон о основама система образовања и васпитања прописује да је установа дужна да спроводи мере за безбедност и заштиту деце и ученика (Закон о основама система образовања и васпитања, чл.108 ), просветна инспекција ће у складу са утврђеним чињеницама, а у вези одговорности установе и запослених за безбедност деце за време боравка у установи (Закон о основама система образовања и васпитања, чл. 128, став 7, тачка 4), наложити извршење одговарајућих мера и предузимање одговарајућих радњи према запосленом, као и према директору Установе.

Инспекција је установила и да објекат у коме се десио инцидент није имао потребно решење о верификацији, чиме постоји основ за разрешење директора.

„Најважније је да је дете стабилно. Изузетно ми је жао што је дошло до овога и оштро осуђујем поступак директорке која је одлучила да, у току добијања верификације, отвори објекат и прими децу“, рекао је први потпредседник и нагласио је да ће сви одговорни сносити последице за своје поступање. Министарство је отворено за питања родитеља о одређеној предшколској установи, и при упису и током трајања предшколског васпитања, и предузећемо додатне провере у наредном периоду како се овако нешто не би десило икада више“, закључује Ружић.

Loading