ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Институт друштвених наука постао институт од националног значаја

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио је данас Институт друштвених наука, први институт из области друштвених наука, који је стекао статус института од националног значаја.

Честитам на овом важном успеху. Испунили сте критеријуме који воде ка врхунској науци, кроз повећање компетитивности и вредновање на основу квалитета. Рад института већ годинама почива на раду његових центара који се баве друштвеним изазовима, а држава ће их и даље препознавати као свој приоритет“, рекао је министар Ружић.

Он је подсетио да Стратегија научног и технолошког развоја Републике Србије, као један од стратешких циљева, препознаје управо неговање националног идентитета и унапређење доношења државних одлука.

Наш циљ је да оснажимо истраживања која ће донети економски и друштвени раст и нова радна места, која ће спровести истраживања у области јавних политика, допринети бољем разумевању питања људских и мањинских права, сагледавању демографских проблема, развоју критичког мишљења, друштвених, културних и економских изазова“, рекао је министар.

У томе не можемо имати бољег партнера од Института друштвених наука“, рекао је он и изразио очекивање се да ће пример напретка и рада овог института подстаћи и друге наше институте који имају одличан кадар и потенцијал.

Он је подсетио да је отворен позив Фонда за науку „Идентитети“, који је намењен искључиво друштвеним и хуманистичким наукама и позивао их да учествују и пријаве своје пројекте.
У току је, како је додао и конкурс Министарства за пријем младих талентованих истраживача, студената докторских студија и њихово укључење у научноистраживачки рад.

Loading