ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Институт за кукуруз „Земун Поље“ обележио 70 година рада

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић присуствовао је на Свечаној академији Институт за кукуруз „Земун Поље“ која је организована поводом 70 година рада.

Током свечаности, министру Вербићу, који је присутне подсетио на велики значај једне од наших најуспешнијих научноистраживачких установа данас у Србији, уручена је плакета Института за дугогодишњу сарадњу.

„Институт за кукуруз има веома занимљиву историју, чврсто повезану са начином живота и рада наших пољопривредника. Развијајући програм истраживања, спајајући науку и праксу, утицао је на производњу и коришћење кукуруза у земљи. На тај начин дао је велики допринос домаћој пољопривреди, развоју села и пољопривредних региона, а и данас има изузетно значајну улогу“, рекао је министар Вербић.

Министар је похвалио ангажовање и научни рад у Институту – велики број међународних као и националних научних пројеката, затим патената, награда, научних радова, часописа, књига који настају на Институту као производ рада у шест истраживачких лабораторија.

„Желим такође да истакнем и да све сегменте пословања у земљи и иностранству Институт успешно покрива сопственим буџетом, да је при томе остварио стабилност у пословању, као и да је већ годинама значајни извозни субјекат. Због свега овога Институт за кукуруз сматрају модерном научноистраживачком установом која је успешно спојила истраживања и праксу и остварила значајне резултате у својој области, без којих данас не бисмо ни могли да замислимо нашу пољопривреду“, навео је минисар Вербић честитајући запосленима на Институту значајан јубилеј, уз жељу да Институт и у наредним деценијама остане важан чинилац како у нашој пољопривреди тако и за привреду читаве Републике Србије.

На свечаности, Институт за кукуруз „Земун Поље“, институција која је препознатљива по ЗП бренду сорти кукуруза, одликована је Сретењским орденом другог реда председника Србије Томислава Николића, који ће бити уручен на Дан државности, 15. фебруара наредне године.

„Институт је одликован за рад препознат за развој државе и друштва“, поручила је саветник председника Јасмина Митровић Марић, преносећи веровање председника Србије у рад Института, посвећеност науци, уз његову поруку да је наша велика шанса у пољопривреди, стручним кадровима, земљишту.

Присутнима се обратила и министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић – Бошковић која је истакла ће Министарство на чијем је она челу и убудуће бити препознатљив партнер у спремности да се заједнички боре за будућност српске пољопривреде.

Loading