ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Интеркултурална сарадња

У оквиру пројекта „Прекогранична интеркултурална сарадња образовних институција Републике Србије и Републике Хрватске“ данас је у хотелу 88 Rooms организован округли сто на којем су учешће узели представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, представници Министарства знаности и образовања Републике Хрватске, представници Нансен дијалог центра Осијек и Нансен дијалог центра Србија као и представници школа које су учеснице у пројекту.

У програм су укључене по две основне и две средње школе из Републике Србије и Хрватске , где се са децом различитог узраста кроз радионице и интерактивну наставу радило на разумевању различитости, на схватању и разумевању других, на развијању толеранције и концепта интеркултуралности .

Координатор јединице за превенцију насиља при Министарству Биљана Лајовић истакла је да се у сарадњи две државе пошло од идеје да развијамо културу ненасиља као и разумевање међу младима и одраслима како би се тиме допринело ненасилном решавању било каквог конфликта.

Веома смо задовољни атмосфером коју смо успоставили између две школе из Хрватске и две школе из Србије, људима који раде у надлежним Министарствима, као и активностима и обукама које су спроведене у школама , рекла је Лајовић и додала да ће ово бити дугорочнији пројекат који показује да је овакав начин рада добар и да даје трајне резултате.

Присутнима се обратио и помоћник министра за образовање Републике Хрватске Момир Карин који је том приликом нагласио да је један од главних задатака оваквог вида сарадње да се што више младих анимира по овом питању као и да је значајан искорак у одгоју и образовању деце управо у образовању о интеркултуралности прихватању разлика.

Након уводних обраћања , школе учеснице у пројекту су размениле искуства након чега су представиле како су организоване радионице у оквиру школа.

Loading