ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Интернационална географска олимпијада у Београду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић данас је свечано отворио 14. Интернационалну географску олимпијаду у Народном позоришту у Београду.

Пожелевши добродошлицу такмичарима министар је рекао да су географи добри људи, интернационално опредељени и васпитани да воле људе и природу.

Желим вам да олимпијада протекне у спортском духу и да наредне године у Квебеку, у Канади, оборите рекорд од 44 репрезентације. Надам се да ћете видети да је Србија лепа земља и, што је важније, да у њој живе добри људи, поручио је Шарчевић.

Такмичарима је добродошлицу пожелео и Драгомир Петронијевић, члан Градског већа Београда, рекавши да је град Београд, град на две реке који никада не спава, град младих и креативних људи.

Надам се да ћете из Београда понети нова сазнања и пријатељства, нагласио је Петронијевић.

Никола Срзентић, председник Организационог одбора олимпијаде, захвалио се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Скупштини Града Београда и САНУ што су подржали такмичење. Он је истакао важност помоћи око организације овако великог такмичења коју је Регионалном центру за младе таленте Београд несебично пружио Географски факултет Универзитета у Београду.

Чињеница да сте овде говори да сте најбољи међу најбољима. Желим вам успех у решавању задатака и обећавам да ћемо се потрудити да вам боравак у Србији буде незабораван и да се овде увек радо вратите, рекао је Срзентић.

После Русије и Кине, Србија је добила прилику да организује престижно међународно такмичење, па ће Београд у наредних шест дана бити домаћин такмичарима из 44 земље света, међу којима су ученици из Аргентине, Кине, Русије, Аустралије, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Тајланда, Мађарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Монголије, Турске, Казахстана. Ученици ће имати прилику да знање покажу кроз два, концептуално различита, теста и на теренском раду.

Loading