ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ириг: образовање у складу са стратегијом развоја општине

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Ириг и са представницима општинских власти разговарао о  могућностима улагања у Средњу стручну школу  ”Борислав Михајловић Михиз”.

Општина Ириг се због повољног географског положаја Стратегијом определила за развој туризма и виноградарства. Управо због тога је локална самоуправа пре седам година основала Средњу стручну школу ”Борислав Михајловић Михиз”, рекао је председник општине Стеван Казимировић. Школу последњих година уписује све више ученика, а она нема свој простор већ се настава одвија у згради Основне школе ”Доситеј Обрадовић”. Стога је идеја локалних власти и школског руководства да школа добије своју зграду. Такође, због све веће заинтересованости деце из околних општина и градова, идеја је и да се гради ученички дом. Директорка школе Исидора Бирињи истакла је чињеницу да је школа ”Борислав Михајловић Михиз” једина на територији Војводине и једна од три у целој Србији која има образовни профил виноградар-винар. ”Ириг и околина имају много винарија и то је наша шанса. Верујем да у будућности Ириг може постати центар за образовање у области виноградарства”, рекла је директорка и додала да неки елементи дуалног образовања већ постоје у школи, као и да су власници винарија показали интересовање за дуални систем.

Министар је похвалио напоре руководства школе да планом уписа прате привредну активност и што су образовни профили у складу са Стратегијом развоја општине. Када је реч о изградњи ученичког дома министар је указао важност планског рада. ”Све што мењамо и радимо морамо чинити плански, стратешки. Потребно је сагледати потенцијале целог Срема и у сарадњи са осталим школама и привредницима наћи најбоља решења. Није решење, нити има разлога, да у сваком граду  и општини градити ученички дом. Решење може бити кроз призму региона, и можда кроз сарадњу са школама из Руме”, закључио је министар.

Након састанка министар је обишао Ресторан за практичну наставу који је саграђен прошле године, као и локације на којима је планирана изградња нове школске зграде и ученичког дома.

 

Loading