ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Из средстава опортунитета финансирано 97 пројеката

Уговори о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења  потписани су данас са учесницима Јавног конкурса. Вредност уговора је  351 милион динара.

Министарка правде Нела Кубуровић подсетила је да је у марту расписан конкурс на који је стигло 763 пријава,  од којих је комисија изабрала 97 пројеката.

Морам да издвојим неке пројекте, попут породилишта ГАК Народни фронт у Београду, породилиште у Чачку, Универзитетска библиотека Светозар Марковић. Корисницима желим да скренем пажњу да новац мора бити потрошен у року и на начин који је предвиђен. А имајући у виду до сада склопљене опортунитете верујем да ћемо се и следеће године наћи на овом месту и доделити новац за неке нове пројекте, нагласила је Кубуровић.

Из средстава опортунитета 39 установа образовања и васпитања добило је скоро 70 милиона динара.  Приликом доделе тих средстава настојали смо да изаберемо пројекте који доприносе безбедности деце и новим школским програмима, рекао је министар Шарчевић.

Ове године просвета је добила скоро дупло више него прошле, а та помоћ многима ће олакшати рад и школовање. Комисија је урадила јако добар посао, новац ће бити уложен у различите пројекте, од реновирања фискултурних сала, спортских терена, тоалета, набавка ИТ опреме, а једна школа ће добити и аутобус, рекао је министар Шарчевић.

19 установа из здравственог система добиће новац за реализацију пројеката.

Чињеница да смо овде  говори да се мисли на здравствени систем. 19 установа ће добити новац како би набавили неопходна, савремена средства за рад. Желим да истакнем набавку најмодернијих возила за превоз превремено рођених беба која ће добити Ниш и Нови Пазар, јер је то предуслов да та деца дођу до здравствених установа у којима им може бити пружена адекватна помоћ, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Говорећи о средствима која су опредељена за установе социјалне заштите министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић нагласио је да верује да је новац отишао у праве руке и рекао да ће у наредном периоду настојати да обезбеде што више новца у унапређење рада установа социјалне заштите.

За установе културе Јавним конкурсом опредељено је 65 милиона за 13 пројеката, а додела новаца из опортунитета на овакав начин најбољи је пример  добре организације државне управе и сарадње, закључио је министар културе Владан Вукосављевић.

Loading