ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изабрана најбоља технолошка иновација у 2014. години

Најбољом иновацијом у 2014. години проглашена су „Супер влакна“ ББХ тима из Београда на финалу десетог јубиларног такмичења за најбољу технолошку иновацију.

Супер влакна“ су природна дијететска влакна житарице тритикале, која настаје укрштањем пшенице и ражи и још увек је неоправдано недовљно искоришћена у људској исхрани, иако је високог нутритивног квалитета.

Влакна се добијају иновативном технологијом, а примењују се у кондиторској и пекарској индустрији и у производњи суплемената исхрани. Осим новчане награде од 1.000.000 динара тим је освојио и специјалну награду Новосадског сајма у виду штанда на наредном Пољопривредном сајму.

Шест тимова се представило у финалу жирију којим је председавао министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, одржаном у студију Радио Телевизије Србије у Кошутњаку 26. децембра 2014. године. Чланови жирија су били Зорана Михајловић, потпредседник Владе Србије, Јасмин Комић, министар науке и технологије Републике Српске, Миомир Кораћ, директор археолошког парка Виминацијум, Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије и Радојка Николић, уредник часописа Бизнис и Економетар.

Највише бодова, после победничке иновације ББХ тима, освојила је иновација „Пчеларска СМС вага“ тима Хотнести из Крушевца. Следи иновација „Обло“ истоименог тима из Новог Сада из области информационо-комуникационе технологије, док је четврто место заузео тим Рибари из Зрењанина са иновацијом „Технологија затвореног контејнерског строго контролисаног органског узгоја рибе“. На петом месту је иновација из области електронике и телекомуникација „WеИО – Платформа за интернет објеката/предмета“ тима Ретинг из Београда, док је шести овогодишњи финалиста тим ПирСтеел из Ниша са иновацијом Протецт форте из области пољопривреде.

Ове године на конкурс за јубиларно такмичење у Србији пријавио се укупно 141 тим, и то 127 из Србије и 14 из Републике Српске. До сада је кроз такмичење прошло 1600 тимова са преко 6000 учесника, а створено је преко 70 нових предузећа са неколико стотина нових радних места. Учешће на Такмичењу, осим награда, свим такмичарима обезбеђује: бесплатну стручну помоћ, едукацију кроз тренинге и консалтинг, бесплатну медијску подршку и континуирано праћење и помоћ у годинама након учешћа на Такмичењу.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са: Факултетом техничких наука из Новог Сада, Привредном комором Србије, Заводом за заштиту интелектуалне својине, Радио телевизијом Србије и Радио телевизијом Војводине. Такмичење се одржава на територији Републике Србије и на територији Републике Српске, у сарадњи са Министарством науке и технологије Републике Српске.

Детаљну информацију можете пронаћи на следећем линку :хттп://www.пкс.rs/Вести.аспx?ИДВестиДогадјаји=16055

Loading