ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изабрана најбоља технолошка иновација за 2020. годину

Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН је најбоља иновација у 2020. години, одлучио је жири на финалу такмичења за најбољу технолошку иновацију, које је организовано јуче онлајн на Другом програму РТС.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију, по шеснаести пут, организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Факултетом техничких наука, Технолошко-Металуршким факултетом из Београда, Привредном комором Србије и Радио- телевизијом Србије.

Овогодишње финале је прво, откако такмичење постоји, да се не реализује у студију РТС-а, већ посредством онлајн платформе Укупан наградни фонд је износио 6 милиона динара, а ове године је учешће узело 142 тима.

Шесточланим жиријем је председавала је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, а чинили су га још и Весна Дамјанић, уредница информативног програма РТС-а, Радојка Николић, уредница часописа Економетар и Бизнис, Милош Андрић, оснивач и власник бизнис инкубатора Инокоа Ковиљ, др Марија Гњатовић, члан победничког тима Унитрих за 2019. годину и Миомир Кораћ, директор Археолошког института.

Ово традционално такмичење „За најбољу технолошку иновацију“ показује ентузијазам и синергију рада свих –  младих иноватора, професора и ментора, али и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које се заиста труди да  обезбеди институционални, инфраструктурни и финансијски оквир како би се подржала целокупна научна заједница, а самим тим и млади иноватори“, рекла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и председница жирија за  „Најбољу технолошку иновацију“.

Она је подсетила на законске измене које су извршене у претходном периоду, а које су омогућиле подршку и  боље услове за научну заједницу и најавила да је започела јавна расправа о Стратегији развоја науке и технолошког развоја до 2025.године.

 У финалу је учестовало шест тимова, а редослед је следећи:

  • Прво место:  Сома, са иновацијом „Биоразградиви стиропор БИОСПОРИН“, из Београда;
  • Друго место: ХеликоСтоп, са иновацијом „ХербЕЛИКО“, из Новог Сада;
  • Треће место:  Занус, са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, из Ваљева;
  • Четврто место: Противпожарни, са иновацијом „Производња експандирајућег материјала за пасивну заштиту“, из Крагујевца;
  • Пето место: Прим, са иновацијом „Озон“, из Крњева, Велика Плана;
  • Шесто место: Енерџи пулс, са иновацијом „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, из Новог Сада.

Недавно је одржано и финале у категорији иновативне идеје, а за најбољу студентску инвенцију проглашена „Производња еколошки прихватљивих антикорозионих средстава за добијање индустријских премаза“ тима Антикорозиви са Технолошко-металуршког факултета, док је за најбољу средњошколску инвенцију изабрана „Виртуелна аналитичка хемија“, тима Вах из Гимназије 9. мај из Ниша.

Loading